Australische Blafgekko Verzorging

Dikstaartgekko’s zijn sociale hagedissen afkomstig uit Zuid-Australië.

Australische Blafgekko (Underwoodisaurus milii)

Feiten

De wetenschappelijke naam voor de dikstaartgekko is Underwoodisaurus milii, ook wel bekend als blafgekko. Ze behoren tot de gekko-familie (Gekkonidae). Dikstaartgekko’s zijn sociale hagedissen die voorkomen in Zuid-Australië. Deze terrestrische gekko’s leven op de grond in verschillende gebieden: van natte kustgebieden en bladerrijke bossen tot droge houtlanden en schrale struikgebieden met harde zandgrond. Ze verblijven graag in beschutte spleten tussen rotsen of onder losse boomschors. Dikstaartgekko’s zijn “nachtactief”, dus ze jagen ’s nachts en zijn overdag meestal minder actief.

 

Beschrijving

Dikstaartgekko’s zijn middelgrote hagedissen met variërende lichaamskleuren van donkerbruin tot lichtbruin, goud en oranje, met onregelmatige patronen van witte tot gele verhoogde knobbels en een dichte band van stippen rond de nek. De staart is dik en breed, taps toelopend naar een punt. Juvenielen groeien langzaam en kunnen tot zes maanden nodig hebben om het geslacht te kunnen bepalen. Ze bereiken hun volwassen formaat meestal na 18 maanden, met een gemiddelde lengte van 10-12 cm van snuit tot staartpunt en een gewicht van 20-25 gram.

 

Huisvesting

Als algemene regel geldt een minimale oppervlakte van 30 x 30 cm per volwassen dikstaartgekko. Deze gekko’s leven graag in groepskolonies en verstoppen zich graag in grotachtige schuilplaatsen aan de warme kant van hun verblijf (zie Verwarming hieronder). Plaats geen volwassen mannetjes samen, omdat ze kunnen vechten en elkaar verwonden. Een enkel mannetje kan bij meerdere vrouwtjes gehouden worden. Zet geen volwassen dikstaartgekko’s samen met jongen of andere reptielsoorten.

 

Verlichting en Verwarming

Alle reptielen zijn koudbloedig en zijn afhankelijk van de omgevingstemperatuur om warm of koel te blijven. Gebruik een verwarmingsmat (UTH) onder één kant van het verblijf, zodat de gekko zijn lichaamstemperatuur kan regelen. Dit is essentieel voor hun stofwisseling, spijsvertering en immuunsysteem. De ideale temperatuur voor dikstaartgekko’s is rond de 27-29°C aan de warme kant van hun verblijf en normale kamertemperatuur (21-23°C) aan de koele kant. Een reptielthermometer kan helpen de temperatuur in de gaten te houden.

 

Bodembedekking

Gebruik als bodembedekking een  laag van 2-5 cm.  Zorg ervoor dat het bodemmateriaal bestaat uit 50% zand en 50% turf. Houd een deel van de koele kant licht vochtig door 2-3 keer per week te sproeien.

 

Verlichting

In tegenstelling tot de meeste reptielen, die zonlicht nodig hebben voor hun vitamine D-productie, zijn dikstaartgekko’s voornamelijk nachtdieren en hebben geen speciale verlichting nodig. Houd rekening met de gevoeligheid van hun ogen en vermijd fel licht en direct zonlicht.

 

Hanteren

Dikstaartgekko’s tolereren matig hanteren. Bied rustig je hand aan met de palm naar boven. Vermijd het grijpen vanaf boven, want ze kunnen schrikken, omdat ze dat als een dreiging zien. Nooit bij de staart pakken, want ze kunnen hun staart afwerpen. Hoewel de staart weer aangroeit, is de nieuwe nooit zo mooi als de oorspronkelijke.

 

Vervellen

Dikstaartgekko’s vervellen elke 2-4 weken. Het is belangrijk dat alle huid volledig loskomt, vooral rondom de ogen en tenen om infecties te voorkomen. Laat hun voeten weken in 2-5 cm warm water en gebruik een wattenstaafje om resterende huid voorzichtig te verwijderen.

 

Voeding

Dikstaartgekko’s eten voornamelijk levend voer zoals krekels en jonge kakkerlakken. Geef ze geen prooidieren groter dan driekwart van hun kop. Jonge dieren eten 3-4 kleine krekels of kakkerlakken om de dag; volwassen dieren 5-6 grotere prooidieren elke drie dagen. Ze likken waterdruppels van de koele kant van het verblijf. Bij gebrek aan sproeien kan een waterbakje worden aangeboden.

 

Supplementen

Stof het voer in met fijn calciumpoeder elke 2-3 voedingen en reptielvitaminen één keer per week. Gebruik commerciële calcium- en vitamineproducten zoals Sticky-Tongue “Miner-All,” RepCal, Zoo-Med, Onvoldoende calcium kan leiden tot Metabolic Bone Disease (MBD), wat ernstige gezondheidsschade kan veroorzaken.

 

Voorbereiding van Voedsel voor Voer

Voer levende krekels voedzaam voedsel zoals volle granen, havermout, pompoen, zoete aardappel en groen zoals boerenkool. Kakkerlakken hebben een eiwitrijk dieet

© 2017 - 2025 Van Beek dierenwinkel | sitemap | rss