**Baardagame (Pogona vitticeps)**

De Baardagame wordt over het algemeen beschouwd als een van de beste hagedissen om als huisdier te houden. Ze staan bekend om hun alertheid, robuustheid en tamheid. Eigenaren van baardagames vinden het leuk om hun hagedissen te observeren, of het nu tijdens het voeren is, wanneer ze achter krekels aanjagen, of wanneer ze met elkaar omgaan. Baardagames vertonen ook interessant gedrag, zoals het "zwaaien met de arm," waarbij een vrouwtje (en soms mannetjes) een voorpoot in de lucht heft en "zwaait" als een onderdanig gebaar. De stekelige "baard" waaraan de hagedis zijn naam te danken heeft, kan ook worden uitgestrekt, hoewel tamme dieren dit zelden doen; meestal gebeurt dit wanneer ze zich bedreigd voelen.

**Beschikbaarheid van de Baardagame**

Baardagames zijn vaak verkrijgbaar in winkels, op reptielenbeurzen en via fokkerswebsites. Nakweek-exemplaren worden sterk aanbevolen omdat deze meestal gezonder zijn en beter aangepast aan gevangenschap dan wilde dieren. Er zijn ook verschillende kleurvarianten beschikbaar, hoewel deze duurder zijn dan de "normaal gekleurde" dieren.

**Grootte van de Baardagame**

Pasgeboren baardagames zijn ongeveer 10 cm lang; volwassen dieren kunnen bijna 60 cm lang worden.

**Levensverwachting van de Baardagame**

De gemiddelde levensduur in gevangenschap ligt tussen de zes en tien jaar, hoewel er meldingen zijn van exemplaren die twee keer zo oud zijn geworden.

**Huisvestingstips voor de Inlandse Baardagame**

Hoewel een jonge Baardagame tijdelijk in een aquarium van 75 liter kan leven, heeft hij al snel een groter verblijf nodig. Een aquarium van 450 liter of een gelijkwaardige behuizing (120x60x60 cm) is geschikt voor een volwassen baardagame, maar een groter verblijf is beter. Zorg voor goede ventilatie, bijvoorbeeld door een gaasdeksel op het aquarium of door ventilatie in een aangepaste behuizing. Tijdens warm weer kunnen baardagames buiten worden gehouden. Zorg ervoor dat het buitenverblijf zowel zonnige plekken als schaduwrijke schuilplaatsen biedt, evenals beschutting tegen regen. Buiten toegang tot de zon biedt gezonde UV-straling. Baardagames klimmen graag, dus stevige takken zijn welkom in hun verblijf.

**Verlichting en Temperatuur voor de Inlandse Baardagame**

Baardagames houden van warmte. Een basking plek van ongeveer 45 graden Celsius is ideaal voor hen. Dit kan worden bereikt door een lamp boven een steen, tak of ander object aan één kant van het verblijf te plaatsen. Door de lamp aan één kant van het verblijf te houden, kan je baardagame de temperatuur regelen door te bewegen tussen de koelere en warmere delen van het verblijf. De koelere kant kan rond de 27 graden Celsius worden gehouden.

Naast de warmtelamp is het belangrijk om UVB-verlichting te bieden in de rest van het verblijf. Deze verlichting is cruciaal voor binnen gehouden baardagames, omdat het hen helpt bij de aanmaak van vitamine D3, wat belangrijk is voor de opname van calcium. Er zijn veel verschillende soorten lampen beschikbaar; vraag advies in de winkel en lees de verpakking om de beste keuze te maken. Warmte kan ook worden geleverd met warmtetape, warmtestralers en andere apparaten die in dierenwinkels te koop zijn. Houd een thermometer in het verblijf om de temperatuur te controleren. ’s Nachts mag de temperatuur dalen tot ongeveer 18 graden Celsius.

**Substraat voor de Baardagame**

Baardagames kunnen op diverse bodemsubstraat gehouden worden. Als je zand wilt gebruiken is Habistat Baardagame substraat een prima keuze omdat het minder stoffig is dan andere soorten zand. Zand gemengd met schone aarde die niet behandeld is met meststoffen, pesticiden, enz., kan ook worden gebruikt voor volwassen Baardagames. Als je je Baardagames op zand houdt, verminder dan het risico op verstopping door voedsel op een ondiep schaaltje aan te bieden in plaats van het direct op het substraat te leggen.

**Voeding voor de Baardagame**

Baardagames zijn alleseters, wat betekent dat ze zowel dierlijk als plantaardig voedsel eten. Ze zijn meestal niet kieskeurig en eten gretig. Insecten, zoals krekels en meelwormen, moeten worden bestoven met een vitamine/mineraal supplement en calcium. Het bestoven kan worden gedaan door de insecten in een plastic zak te plaatsen met wat van het poeder en de zak te schudden om de insecten licht te bedekken voordat je ze aan je hagedissen voert.

Bied ook fijngesneden groenten aan (zoals romaine sla, courgette, wortels, etc.), groenbladige groenten (collard greens, mosterdgroen, paardenbloem, etc.) en fruit (kiwi, banaan, mango, etc.). Gebruik gezonde, vitaminerijke producten en bestrooi deze ook met de juiste hoeveelheid poedersupplementen. Vermijd ijsbergsla omdat het niet voedzaam is. Je kunt ook commercieel verkrijgbare voedingsmiddelen van de grote reptielenproductfabrikanten aanbieden. Deze voedingsmiddelen zijn specifiek geformuleerd voor de baardagame en kunnen een geweldige aanvulling zijn op het verse voedsel dat je baardagame elke dag eet.

Baardagames eten ook pinky muizen, en een breed scala aan uitgebalanceerde diëten is verkrijgbaar in dierenwinkels. Nogmaals, als je je baardagames op zand houdt, bied het voedsel aan op een ondiep schaaltje in plaats van het direct op het substraat te leggen.

**Water voor je Baardagame**

Bespuit baardagames met een plantenspuit; ze likken waterdruppels van de wanden van het verblijf, stenen, enz., evenals van zichzelf. Overdrijf het niet; je wilt niet dat hun verblijf te nat wordt en vochtig. Bied water aan in een schaaltje dat groot genoeg is om in te weken. Zorg ervoor dat dit schaaltje en het water erin schoon blijven.

**Omgaan met en temperament van de Inlandse Baardagame**

Baardagames zijn over het algemeen vrij zachtaardig en zullen hantering beter verdragen dan andere hagedissensoorten. Dit geldt vooral voor volwassenen die hun hele leven in gevangenschap hebben doorgebracht (hoewel er natuurlijk uitzonderingen kunnen zijn). Het is niet ongebruikelijk om een reptielenbeurs te bezoeken en dikke, tevreden baardagames te zien luieren tussen de koopwaar op de tafels van verkopers, of op de schouders van hun eigenaren.

 

© 2017 - 2024 Van Beek dierenwinkel | sitemap | rss